1944

Efter en tråkig jul och nyår 1943 som jag firade med en arbetskamrat från SJ. Det lev ett festande och jag hamnade så småningom hos några flickor. Festen fortsatte men jag åkte hem till S:t Eriksgatan. Ringde vännen Torsten Bröms och hans fjälla Alicia Sundström. Dety var inte så långt från min bostad till Fleminggatan men i fyllan tog jag en taxi för en resa på ett par hundra meter. En dag talade jag med en annan arbetskamrat vid SJ om vi skulle gå ut och dansa. På Kungsholmsgatan låg ett ställe som hette Festo nära det ställe på S:t Eriksgatan 16 i backen mot Norr Mälarstrand där jag delade ett rum hos familjen Forslund just då tillsammans med Yngve Bejersten. På Festo spelade Gösta Westerlunds orkester med blandad modern och gammeldans. Vi hade varit där någon kväll och nu en kväll i februari 1944 gick vi dit. Vi spanade in några tjejer och jag bjöd upp en tjej i en brun klänning som jag trodde att jag spanat in. Men det var fel tjej. Den jag bjöd upp var en annan men det visade sig vara en glad och pratsam tjej som dansade underbart. Jag blev fast genast och efter dansen skulle jag följa henne hem men det visade sig att hon bodde på Essingen och tog en buss dit. Jag vandrade hemåt men hade fått telefonnumret hem. Så pass företagsam jag i alla fall så jag vågade ringa upp några dagar senare för att föreslå ett biobesök. Jag jobbade på järnvägen och flickan jag dansade med jobbade på televerket.

Biobesöket på bion på S:t Eriksgatan blev historiskt så tillvida att efter bions slut såg vi löpsedlar på gatorna om att ryssarna hade släppt bomber över Eriksdalsbadet. Sissi och tog spårvagnen till Götgatan och traskade mot badet. Det var brant i backen mot badet och vi hasade i snön och såg väl inte så mycket annat några bombhål. Enl tidningen läste vi att ryssarna hade problem och måste göra sig av med lasten innan de återvände till Ryssland.

De hade också denna vinter fällt några bomber i Sörmland. Det var vanligt under kriget att flygplan bl.a. amerikanska som kom från England efter att bombat Berlin och inte hade bensin nog att flyga hem till England. En del landade i fallskärmar och många flickor gillade att sy klänningar av det fina silket av skärmarna bortsett från att flygarna charmade flickorna i Småland eller Dalarna eller var flygarna landade. Sverige hade många flyktade flygare och fick problem med att sända dom tillbaka till England med lejdfartyg som då och då kom och gick till Sverige. Som en kuriositet kan nämnas att Gunder Hägg åkte till Amerika på en lejdbåt för att tävla. Han tränade på däcket på ett lastfartyg under resan.

Nu var jag fast. Mina engagement med andra flickor upphörde. Vi träffades ofta och efter en tid åkte vi till Björnhuvud för att träffa släkten och det var Signhild (gift med Arthur) samt mormor Signe och morfar Johan Vi åkte med roslagsbanan till Åkersberga och buss till Björnhuvud. Ibland hade vi cyklar med och tog cyklar i stället för bussen för att spara pengar.

Jag hade låg lön, mycket låg lön, kanske 200 i månaden, betalade möjligen 60 kronor i månaden för rummet Man levde alltid sparsamt, jag åt frukost ofta på HSB:s kafe´ på Fleminggatan och lunch ofta på matsalen på Centralen. På den tiden åt jag ofta söndagsmiddag på restaurang på Fridhemsplan.

Sommaren 1944 var vår tid tillsammans och vi planerade för framtiden. Yngve och jag flyttade till en tant på Bergsgatan. Det var inte så bra och vi fick ett nytt rum på Regeringsgatan också hos en tant. Under sommaren uppvaktade Yngve och jag ett par tjejer som drev en uthyrningsfirma. Där fick vi ett tips om en etta på Bäckvägen i Hägersten. En söndagmorgon åkte vi till,Bäckvägen för att inspektera lägenheten. Vi kom fram till att den var för dyr att hyra. Vi hade inga möbler. Men kärleken till Sissi bestod och vi funderade på giftermål , Förlovade oss i juli, reste till Boden för att visa upp mitt fynd. Vi reste med 3.klass till Boden och hade inte pengar till sovvagn. Delade kupén med inkallade, trångt och jobbigt.

Men dom var hyggliga lämnade plats för oss att sträcka ut på den mjuka sittplatsen. En arbetskamrat på SJ hade av någon orsak en etta över som låg på Skånegatan 107 och hur det nu var fick jag hyra den. Den kostade 114: 07 i månaden, en hisnande summa.

Flyttningen från Regeringsgatan till Skånegatan är en historia för sig.

Yngve och jag åt lunch på Kungsgatan hos en driftig kvinna som vi kallade tant Karin. Vi köpte kuponger och detta system var vanligt i Stockholm. På Norrmalmstorg längst upp i höghuset låg Margareta Matsalar och liknande låg på Odengatan och Drottninggatan. En dag när Yngve och kom ned på Kungsgatan såg vi en transportcykel med bifogad cyklist. Vi fick en idé och frågade om ville flytta åt oss på lördag. OK och han kom faktiskt och hjälpte mig och Yngve att flytta från Bergsgatan till Regeringsgatan. Sedan höll jag lite kontakt med denne kille och när det var dags för Sissi och med att flytta till Skånegatan kontaktade jag flyttkillen. Han bodde på Drottninggatan i ett gammalt ruckel, man gick från gathuset en trappa upp över gården och en två trappor till. Där bodde min nye vän tillsammans med en ung pojke. Han var alltså homosexuell men trevlig. Han erbjöd mig att köpa ett stort bord och en taklampa. Jag köpte lampan. Jag sa till min nye vän att jag inte kunde komma hem till min brud med grejor köpta av min homofile vän. Men han hjälpte mig att flytta och Sissi gillade honom och han blev senare bjuden till Skånegatan.

På Skånegatan hade vi ofta Christina och Gösta Brogert som gäster. Dom bodde i Christinas lägenhet på andra sidan om Vitabergsparken och tog sig en promenad över parken. Vi hade inte så många gäster. Sissi jobbade hos Stille Verner och sydde de första blöjbyxorna. Jag jobbade på järnvägen på tågexpeditionen och höll reda på tågen tillsammans med ställverkspersonalen. Sissi var tvungen att jobba för jag hade mycket liten lön. Den låga hyran måste ju betalas och inga möbler hade vi. Vi hade fått en gammal dyscha av kusin Stig Bergdström och hans Birgit. Kommer ihåg att vi såg en stol på Bryggargatan som kostade 250 kr. en enorm summa då. Den Alvar Aalto stolen har Gunilla. Förstår ännu idag att vi kunde köpa den kontant. Vi köpte köksbord och två pinnstolar på möbelkonsum på Götgatan.