Resa till Chicago och New York!

Med mina döttrar Gunilla och Britt-Marie reste jag till Chicago direkt från Stockholm kl 1200 och landade på O`Hare flygplatsen i Chicago kl 1300. Tog oss till Centrum och det fantastiska hotellet i en svit på tre rum med en fantastisk utsikt över sjön Michigan. Förutom utsikten över sjön såg vi till vänster det vi trodde var museet Art of Institute några block bort. Tog en promenad och passerade ett bokantikvariat som jag tänkte kunde finna en gammal bok som jag läste tidigt 40-tal. Den var skriven av James Farrel och titeln var Studs Lonigan. En man som jag frågade visste bestämt att den fanns, gick till några överfulla hyllor av gamla böcker och kom tillbaka efter några sekunder med en tummad bok. Priset var 2.95 dlr, Chicago-gangsterstaden förnekade sig inte. Han la på 1 dlr och vid fråga om vad det var sa han att det var skatt. Eftersom skatten är omkring 4% är jag skojad igen. Inga diskussioner , jag blev i alla fall inte skjuten.

Nu är det tisdag och vi promenerade till museet. Vi hade tur - fritt inträde den dagen. Den tavlan som jag reste till Chicago för att se, fanns i rum 105. Det var en tavla av Georges Seurat målad 1885-1886, måtten var 200-300 cm, jag har läst mycket om konstnären och har en stor kopia av målningen på väggen hemma. Den heter "en söndagseftermiddag vid floden Jatte". Såg ett annat museum och på kvällen var på Ishockey med Chicago Black Hawks mot Buffalo Sabres. 'Chicago vann med 2-1.

Tillbaka till O'Hare och planet till New York.

I New York installerade vi oss The Roger Smith hotel, Inte så bra, fick byta - en hel del trassel. Nästa museum blev MOMA i närheten av Rockefeller Center. Vi såg bl.a. Picassos 'Flickorna i Avignon' målad 1907, den första han gjorde i den kubistiska stilen. Det fanns mycket annat naturligtvis. Nästa museum blev Guggenheims på 5. Avenyn. Museet ser ut som ett parkeringshus och utefter ramperna runt hela huset var det en utställning över Picassos målningar under den tid han var flykting i Amerika. Han kom tillbaka till Europa 1946. En tavla vi tyckte om var Chagalls 'Spelman på taket' som jag såg på en stora Chagallutställningen i Stockholm några år tidigare. Ett minne från den tiden: när jag såg utställningen andra gången hamnade med en grupp av små barn med medföljande lärarinna. Jag tog en pall och följde med. Enligt ett litet barn tyckte ingen att det var märkvärdigt att en man flög över taken

Slut med museer. Sista kvällen gick vi på en musikal 'Fantasticks' på en liten teater off Broadway som rymde 149 åskådare.

En kort berättelse om en underbar resa med mina två döttrar.